Skip Navigation LinksPrima pagină»Pamflet: Anatomia Unei Crize Economice Mondiale

Pamflet:
Anatomia Unei Crize Economice Mondiale


Îţi propunem un pamflet care sperăm să destindă prin umor şi să ajute la înţelegerea a ce, cum, cine, şi de ce cu privire la criza economică mondială.


Context


Bătaia din aripi a unui fluture în Brazilia a declanşat un uragan în Texas? Sau – în varianta care ne doare mai tare în prezent – acordarea unui credit imobiliar „aproape perfect” de către un funcţionar american unui concetăţean al său, a declanşat închiderea fabricii Dacia de la Piteşti pentru o lună?


Realitatea interconectată în care trăim este simultan foarte complicată şi foarte simplă. E complicată pentru că în fiecare zi luăm miliarde de decizii independente şi este practic imposibil să tragem linie la sfârşitul zilei să înţelegem grozăviile sau boacănele colective pe care le-am făcut.


Viaţa e însă şi simplă pentru că suntem mult mai conformişti decât ne-ar plăcea să credem. Independenţa miliardelor de decizii, deşi posibilă teoretic, nu se observă în practică. Dacă cineva strigă mai tare „Aoleu!”, mulţi se sperie.


Pentru a găsi un sens în tot ce se întâmplă în jurul nostru îi ascultăm pe specialişti, iar apoi sintetizăm teoria la ceva simplu şi uşor de înţeles. Reducem complexitatea fără să pierdem esenţa. „Totul ar trebui să fie făcut cât mai simplu cu putinţă, însă nu mai simplu de atât.” — Albert Einstein


Ţi-a plăcut? Dă mai departe...

Cititul ajută...


Panica şi conformismul excesiv vin şi din dificultatea de a înţelege ce se întâmplă în spatele cortinei Vrăjitorului din Oz. Economiile capitaliste au dezvoltat, în peste 200 de ani, mecanisme sofisticate, dificil de înţeles dacă nu suntem specialişti în domeniu.


Recomandăm câteva cărţi care explică pe înţelesul tuturor (presărat cu tehnicalităţi ici-colo) transformările care au avut loc în teoria şi practica finanţelor în ultimele decenii, premizele pe fondul cărora s-a conturat balonul imobiliar din ultimii ani şi spiritul de turmă care a condus în final la "Marea Recesiune."