Skip Navigation LinksPrima pagină»Articole Specialişti Imobiliare»ARGISOL - comportare la actiuni seimice
Emil Valeanu

Emil Valeanu

Auditor energetic, RTE, expert tehnic Argisol RO

Bv Invest


ARGISOL - comportare la actiuni seimice


Comportarea buna la seism se datoreaza in special faptului ca este o structura monolita de diafragme si plansee cu nervuri dese, generand cutii spatiale foarte greu deformabile, capabile sa preia solicitari dinamice deosebite


de Emil Valeanu la categoria Recenzie


Publicat la 22.03.2010 | 2101 vizualizări | 0 comentarii


nota

?

0 voturi

COMPORTAREA LA SEISM.
 
Teoria de specialitate si de alcatuire a cladirilor – elaborate de diversi profesori universitari de la noi sau din alte parti ale lumii, stipuleaza ca o certitudine ca comportarea ceea mai buna in caz de seism, o au diafragmele de beton si constructiile monolite din beton. Argisolul este un sistem de diafragme continue, monolite, combinata cu un sistem de plansee monolite cu nervuri dese, aceasta combinatie generad structuri monolite spatiale care se comporta extraordinar de bine la cutremure.                                                                                          Sistemele clasice in cadre cu pereti de umplutura din caramida sunt sisteme mai elastice, umplute cu un sistem de pereti discontinui.( zidaria de caramida sau BCA este un sistem discontinuu, care nu va putea prelua fortele orizontale din seism, ele cedand pe orizontala dea lungul rosturilor zidariei). Acest lucru va face ca eforturile orizontale ale miscarii seismice sa solicite foarte mult nodurile sau elementele zvelte care compun structurile in cadre, generand voalarea zidurilor, flambarea stalpilor sau cedarea grinzilor, generand in general pierderea capacitatii portante a structurii.
In cazul sistemului Argisol, pe langa avantajul structurilor monolite spatiale, datorita amprentarii interioare a cofrajelor in coada de randunica,( 82 de amprente/ml cofraj) apare un supliment de moment static al sectiunilor caracteristice care genereaza un spor de capacitate portanta de 10-15%, determinand un spor de rezistenta generala a structurii respective.
Sistemul de bordare cu stalpisori de armatura al golurilor de usi si ferestre – impus de noile coduri de proiectare P 85 - se poate realiza mult mai usor si mai corect in sistemul Argisol decat in sistemul clasic, unde necesita un volum mare cofraj de lemn si manopera, nemaivorbind de puntile termice care se produc cu aceasta ocazie.
Sistemul de pereti exteriori si de plansee Argisol se preteaza foarte bine la realizarea structurii de rezistenta a parkingurilor  supraterane. Planseele permit o suprabetonare de 11, 16, 21 cm grosime, iar modul lor de rezemare si alaturare permit realizarea de grinzi monolite in T cu momente statice si capacitati portante deosebite. Cofrajele de pereti exteriori si interiori, permit inglobarea de stalpi ce sectiunea dorita, pentru preluarea eforturilor din nodurile structurii, si transmiterea la fundatii a sarcinilor statice rezultate.
 
 
                                        Expert tehnic Argisol RO
               
                                                Ing Valeanu Emil

Acest articol nu a fost încă dezbătut.


Pentru a te implica în discuţie trebuie sa intri în contul tău.

Ai cont? Intră în cont pentru a comenta. Nu ai cont? Înregistrează-te (gratuit).