Skip Navigation LinksPrima pagină»Articole Specialişti Imobiliare» ARGISOL - tehnologie strategica in domeniul imobiliar
Emil Valeanu

Emil Valeanu

Auditor energetic, RTE, expert tehnic Argisol RO

Bv Invest


ARGISOL - tehnologie strategica in domeniul imobiliar


Tehnologie strategica - la pret de sistem clasic, in jumatate de timp, cu un sfert de oameni, iarna si vara, organizare de santier minima, costuri de executie si exploatare reduse cu 70%, realizeaza investitii de clasa energetica,, A,, conforme cu legea 372/2005, OUG 18/2009, si directivele UE in vigoare.


de Emil Valeanu la categoria Recenzie


Publicat la 15.03.2010 | 3958 vizualizări | 0 comentarii


nota

9,5

2 voturi

     In principiu, cand vorbim despre Argisol, discutam despre un sistem de cofraje din polistiren extrudat, Neopor -  generatia a IV a polistirenului - cu densitate ridicata de 30 kg/mc, in care se toarna diafragme continue de beton armat si plansee monolite cu nervuri dese. Sistemul este alcatuit dintr-un numar de 15 tipuri de cofraje cu ajutorul carora se realizeaza integral structura de rezistenta a investitiei respective. Pentru peretii de rezistenta avem un numar de 13 tipuri de cofraje si anume : elemente normale de 1 m, cofraj de colt 90 st/dr, cofraj de colt rotund de 90 st/dr, cofraj la 45 st/dr, cofraj  T m/M, terminatii, elemente de buiandrugi, elemente de balama pentru pereti curbi, si elementele de reglaj inaltimi de 5 cm. Planseele se realizeaza cu doua tipuri de elemente si anume: elemente de planseu propriu zise fabricate la lungimea necesara proiectului de investitie respectiv ( 6,5 ml lungime maxima curenta, 8,5 ml lungime la comanda speciala) si elementele de inchidere a planseului, care inchid centurile propriu zise ale planseului. Practic este un sistem de cofraj complet inchis, care realizeaza structuri continue de diafragme si plansee de beton armat, eliminand puntile termice care genereaza probleme deosebite structurilor realizate in sistem clasic. Cei care doresc sa vada modul de executie in sistem Argisol rog sa deschida seit-ul : ,, www argisol.com,, sau ,, de ,, unde vor gasii un filmulet de 10 minute in limba romana edificator in acest sens.
        In calitate de liceentiat distributie-executie a sistemului Argisol pe judet Cluj, respectiv de expert tehnic Argisol pe Romania, i-mi permit sa sustin - cu argumente - faptul ca sistemul este STRATEGIC datorita urmatoarelor motive:
 1. -  cantitaea de energie necesara fabricarii a 1 mp de material Argisol raportata la alte tipuri de materiale folosite uzual la realizarea structurilor clasice este aratata in tabelul de mai jos :

                - structura pe caramida               = 84,98 kwh/mp
                - structura pe BCA                      = 72,18 kwh/mp
                - mortar aferent zidariei               = 15,35 kwh/mp
                - structura pe beton monolit                 = 44,51 kwh/mp
                - Argisol( cofraj perete + planseu) =  26,7 kwh/mp

        Pentru Argisol datele sunt furnizate de producator, pentru rest de materiale din lipsa de date statistice am considerat ca energia incorporata pentru producerea materialului respectiv este de 25% din valoare. Analizand aceste cifre concluzia cred ca este clara
.
    2. - Pentru realizarea unei structuri in sistem Argisol - agrementul european este pentru 8 nivele = 22 m inaltime - avem nevoie de o organizare de santier minima constand in 2-3 prize de 220V, un drum de acces pentru APB, si eventual a unui bob sau macara fereastra care sa ridice materialul pe inaltime( un balot de elemente normale de 3mp cantareste 15 kg, si un planseu mediu de 4ml cantareste 20 kg. Structura pentru o casa de 150 mp incape intr-un TIR, si cantareste maxim 2 TO.) De asemenea se reduce foarte mult cantitatea masica de materiale necesar a se transporta si manipula conform tabel urmator :
  
                                                   Sistem classic             sistem Argisol        %
 
- volum de manipulare                780 mc                      740 mc                  94%
- greutate de manipulare             1545 to                      688 to                   44%
- nr de curse transport                   84 curse                   35 curse              42%
- energie estimate consum           7200 kwh                 280 kwh                  4%
        
        Analiza este facuta pe o cladire  P+2E cu o suprafata desfasurata de 1000 mp. Concluziile par de asemenea foarte clare si sunt net in favoarea sistemului Argisol.

    3. Economiile adevarate de energie se regasesc in exploatarea acestor investitii si sunt de maniera a 60-70% raportate la sistemul clasic. Acest lucru este relevant pentru 3 imobile proprietate personala, monitorizate in paralel 4 ani, si anume:
    - ap 4 camere  - sistem Argisol = 90 mp utili - consum anual mediu = 825 mc gaz
    - ap 2 camere  - zid+5cm polist = 43 mp utili - consum anual mediu = 790 mc gaz
    - ap 3 camere - panou mare izol = 67 mp utili - consum mediu anual = 1365 mc gaz

    4. - Economia de emisie de CO2 este, in cazul de mai sus exemplificat, de aproximativ 1TO si este in favoarea neta a sistemului Argisol.
    
    5. - Manopera de montaj strict a amaterialului Argisol - cofraj pentru pereti si plansee - este de maniera a 8 Euro/mp desfasurat casa - inclusiv turnarea betonului. Cu manopera aferenta confectionarii si montarii armaturii - aproximativ 25 kg/mp desfasurat casa - cu ceea a executarii esafodajului pentru plansee si a cofrajului simplu de rigidizare a golurilor de usi si ferestre - nu se depaseste valoarea de 10 Euro/mp desfasurat, fiind astazi la jumatate fata de manopera in sistem clasic.

    6. - Forta de munca nu este nevoie sa fie specializata. Pentru realizarea structurii - 5 oameni realizeaza un nivel complet la o casa de 200 mp in 5 zile - este nevoie de 1 dulgher, 1 fierar
 si 2-3 oameni care sa nu aiba amandoua mainile stangi. Notiunea de zidar dispare, acesta fiind folosit doar la sape si placaje de faianta si gresie. Productivitatea muncii - cu sculele obisnuite din dotare este deosebita - toate finisajele fiind subtiri de 4-5 mm si care se fac la nivel de zugravi.
 
    7. - densitatea mare a materialului de 30 kg/mc, coeficientul de conductivitate termica de 0,031 w/mk, coeficientul de transmisie termica de 0,24 w/mpk, timpul de racire de 145 ore, sunt atribute calitative deosebite ale sistemului Argisol, fapt care-l recomanda ca material si sitem strategic pentru rezolvarea celor doua probleme globale ale UE, si anume : ENERGIA si INCALZIREA GLOBALA.

Acest articol nu a fost încă dezbătut.


Pentru a te implica în discuţie trebuie sa intri în contul tău.

Ai cont? Intră în cont pentru a comenta. Nu ai cont? Înregistrează-te (gratuit).