Skip Navigation LinksPrima pagină»Articole Specialişti Imobiliare»Definiția Clădirii nNZEB în România
Dr. Ing. Radu Polizu

Dr. Ing. Radu Polizu

auditor energetic gr1 C+I


Definiția Clădirii nNZEB în România


Părerea mea despre definiția clădirii nNZEB în România. Am locuit iarna aceasta mai multe saptamani de zile intr-o locuinta, recent construita, cu un consum de energie aproape zero(nNZEB), situata langa Basel, in Elvetia.


de Dr. Ing. Radu Polizu la categoria Energie Verde


Publicat la 20.05.2013 | 2964 vizualizări | 0 comentarii


nota

?

0 voturi

Am locuit iarna aceasta mai multe saptamani  de zile intr-o locuinta, recent construita, cu un consum de energie aproape zero(nNZEB), situata langa Basel, in Elvetia. In zona Basel, iarna este mai blanda decat in Romania,la Bucuresti, desi temperature aerului exterior coboara uneori  sub -15C, iar insoleierea,desi depaseste 1,3 MWh/m2.an (mai mare decat in Romania). Vara este moderata si,deobicei,nu este nevoie de aer conditionat.

Constructia, cu o suprafata utila de 260m2,este realizata la standardul impus de catre Land,la rezistente termice, pe elementele perimetrale de constructie opace,mai mari de 5m2K/W. Astfel,acoperisul are 0,17W/m2.K; peretii exteriori 0,17W/m2.K iar ferestrele exterioare,cu suprafete generoase,multe dintre ele glisante, au 0,58W/m2.K, cu trei foi de geam 4-8mm/ 12mm/ 4mm/ 12mm/ 4-8mm lowE, cu argon. In aceste conditii climatice si cu specificul de constructie definit mai inainte, toate suprafetele “de calcare”sunt  pardoseli calde, radiante termic si gasesti radiatoare,de tip”port prosop”,numai in bai.

In tara cantoanelor, pompa de caldura AER-APA este suverana.Pentru constructii noi, combustibilul lichid si gazul natural sau butanul lichefiat SUNT INTERZISE la utilizare in scopuri de incalzire.Suprafata radianta cu tevi inglobate in pardoseala fiind de joasa temperatura (35C), factorul sezonal de performanta(SPF)al sistemului aerotermal, cuplat cu 6 panouri solare termice cu tuburi vidate,asigura un consum max.de energie electrica de 15,5kWh/m2.an  pentru incalzire si preparare apa calda de consum.

Elvetia isi asigura energia electrica intr-o masura preponderenta din sursa hidro (regenerabila) si din import de “energie verde” din Germania ceea ce face ca factorul de conversie al energiei finale in energie primara sa fie 1,25kWhep/kWh iar emisiile echivalent CO2 nu depasesc 3,5kgCO2/m2.an. O cladire  unifamilira cu o performanta energetica de sub 30kWh/m2.an (19,4kWh/m2.an in cazul analizat), cu o emisie de 3-5kgCO2/m2.an(3,5kgCO2/m2.an,in cazul analizat)si o pondere a energiei regenerabile, in consumul  total de energie termica a cladirii, de peste 50% (75% in cazul nostru) este considerata nNZEB. 

Daca incercam sa mutam aceasta cladire in Romania,la Bucuresti si o asezam identic in raport cu soarele, vom descoperi, dupa efectuarea  calculului termic, urmatoarele:

  1. Pardoseala calda nu este suficienta pentru incalzirea cladirii la temperatura de confort.Avem nevoie si de ventiloconvectoare. Ele ne vor ajuta iarna, in conditii critice, cand temperature exterioara coboara la -15C  sau  mai mult si ne asigura vara racirea cladirii,conditii obligatorii intr-o tara cu clima mediteranian continentala cu ierni si veri severe(-15C;+38C).
  2. Pompa de caldura aerotermala AER-APA ,numai incalzire , trebuie inlocuita  cu o pompa de caldura APA-APA,reversibila,cu sursa geotermala a carei performante energetice nu sunt dependente de temperatura aerului exterior.  
  3. Temperatura agentului cald iarna nu mai poate fi 35C ci trebuie sa depaseasca 45C pentru ca ventiloconvectoarele instalate si tandemul HP-Solar sa fie eficiente energetic.

In aceste conditii,in Romania,vom cheltui mai multi bani pentru o echipare termica echivalenta si vom inregistra un consum anual de energie electrica pentru incalzire si apa calda de consum mai mare,de minim 24kWh/m2.an. In plus,in Romania,energia electrica la consumatorul final are un factor de conversie in energie primara de 2,5kWhep/kWh (Anexa IV Directiva EE 2012/27/EC) si un indice echivalent CO2 de 0,701kgCO2/kWh (www.euromayors.eu).

Asadar, acei 4000kWh/an energie electrica consumati de cladire in Elvetia pentru incalzire si ACC devin 6240kWh/an la Bucuresti.Acestia determina un consum de 60kWhep/m2.an si 17kgCO2/m2.an emisie gaze echivalent CO2. PAREREA MEA este ca,daca Romania, prin specialistii sai,copiaza fara discernamant performantele vestice si definesc ,printr-o reglementare nefericita,cladirea nNZEB din Romania la valorile de 30-50 kWh/m2.an,cu emisii  de  3-7kgCO2/m2.an,asa cum se pregatesc s-o faca(BPIE-august2012),NE OBLIGA sa cheltium si mai multi bani pentru acelasi standard de constructie al cladirii cu cel din Elvetia ,intrucat suntem nevoiti sa producem pe locatie energie electrica din sursa solara(PV) la nivelul diferentei  6240kWh/m2.an-4000kWh/m2.an = 2240kWh/m2.an.  Acest lucru inseamna instalarea suplimentara pe cladire a 8 panouri PV de 230Wp fiecare care,chiar daca am gasi un client dispus pentru a realize aceasta investitie,este putin probabil ca vom avea loc pe latura de sud a cladirii sa instalam toate cele 14 panouri solare termice si electrice necesare.Si culmea,dupa acest efort,emisia specifica echivalent CO2 NU COBOARA sub 10kg CO2/m2.an.

TOTODATA, PAREREA MEA este ca suspendarea efectelor Legii 220/2008 a promovarii surselor de energie regenerabilea E-RES pe urmatorii 3,5 ani incepand cu iulie 2013,asa cum suntem anuntati, va intarzia si mai mult Romania  in atingerea factorului de conversie de 1,367kWhep/kWh(Directiva EE 2012) pe care Comisia Europeana a impus-o celor 27EU tari pentru anul 2020.Pentru compensarea celor peste 30%carbune din eticheta energiei electrica a Romaniei,ponderea de 24,5% regenerabile atinsa actualmente este foarte buna si aduce factorul de conversie al energiei electrice in energie primara la cca 1,9kWhep/kWh,foarte departe insa de tinta europeana de 1,367kWhep/kWh.

Deci,daca vrem sa pastram locurile de munca din industria extractiva de carbune a Romaniei precum si electro si termocentralele pe carbune ,o putem face dar fara a afecta aplicarea Legii 220/2008. Mai bine reducem  echilibrat  stimularea energiei regenerabile prin certificate verzi umbland la numarul lor acordat pe diverse surse si  la valoarea lor nominala decat sa oprim complet promovarea eficientei energetice in Romania.

ESTE  O PARERE!


Acest articol nu a fost încă dezbătut.


Pentru a te implica în discuţie trebuie sa intri în contul tău.

Ai cont? Intră în cont pentru a comenta. Nu ai cont? Înregistrează-te (gratuit).