Skip Navigation LinksPrima pagină»Articole Specialişti Imobiliare»Cine a Stricat (si strica) Piata Imobiliara

Cine a Stricat (si strica) Piata Imobiliara


In toate cazurile exista "un vinovat", care poate fi indicat si culpabilizat pentru o stare de lucruri sau pentru un fapt. In cazul nostru vorbim despre prabusirea pietii imobiliare si mai ales despre lentoarea revenirii acestei piete, atât de vitale economiei nationale.


de Robert Dobrescu la categoria General


Publicat la 25.04.2012 | 3194 vizualizări | 1 comentarii


nota

9,0

1 voturi

Discutam zilele trecute cu un investitor occidental despre situatia imobiliarelor din Europa.Fireste discutia se invîrtea in jurul României, dar se făceau mereru referiri la ce se intâmplă in Spnaia, Italia şi germania. Germania este pe creştere agresivă, Spania (mai puţin Madris di Barcelona) este in vrie, România a ieşit din vrie, dar nu o ia inspre alta cotatie, ceea ce o face neinteresantă pe plan investitionale. Practic, pentru un investitor activ si experimentat o piaţă in scădere este mai interesantă dect una stagnantă, pentru că cea in scădere" poate să treacă pe creştere oricând, dar piaţa aflată in stagnare este periculoasă. esnţa discuiei a constat in faptul că investitorul respectiv mi-a explicat ca intreaga Europă a fost puternic afectată imobiliar datorită idioţilor  cares-au apucat s investească aiurea in acest sector, fără experienţă prealabilă, făr consiliere de specialitate (care să le spună, CE şi CÂT să construiască), fără planuri de rezervă (CE FAC dacă nu vând?), fără rezerve financiare care să le permită să suspende bussinesul, dar cu credite imense, care le-au distrus afacerea şi care continuă să distrugă afacerile.

Aceşti investitori de tip speclativ-oportunist, care au crezut că a face imobiliare este la fel de uşor ca şi intermedierea a două legături de ceapă sunt cei care au crezut la început ca orice construcţie se va vinde, apoi că e suficient să lase din preţ pentru a vinde, apoi au prăbuşit preţul (şi tot nu au vândut mai nimic), iar azi ar face orice concesie, numai să vândă ceva.  Aceasta atitudine, care afectează probabil 60% din bunurile imobile de vânzare permite potentialului cumpărator să creadă câ intreaga piaţă are aceeaşi atitudine şi aceeaşi disperare de a vinde. Ceea ce nu e aşa. Investitorii care au demarat proiecte in anii 2009-2011 sunt relaxati, au bani, au planuri sănătoase, au timp să incheie proiectele şi au variante de rezervă (spre exemplu - ce nu se vinde se inchiriază, iar chiria e un venit lunar sigur) . Adică sunt parteneri dificile de negoiere pentru cumpărătorii obişnuiti cu senzatia că "e piaţa clientului". Iar această senzaţie aduce afirmaţii de genul "înseamnă că nu vrea să vândă".

Nimic mai eronat. Investitorii doresc să vândă, dar nu in condiţiile celor care sunt stresaţi de deciziile proaste pe care le au luat in anii 2006-2009. Ei doresc să vândă in condiţiile normale de piaţă, in care pe fondul scăderii majore a profitului (niciun proiect actual nu vizează un profit mai mare de 30%) nu îşi permit negocieri de ordinul a zeci de procente.De fapt îşi permit numai o negociere in limita dobânzii bancare de 8-13%. pentru investitori dobânda pe care ar fi plătit-o la un credit. Când piaţa va înţelege acest nou sistem economic se va debloca, iaravansul economic national va fi mai mare. Până atunci ne vom lupta cu 1-2%, care nu ne aduce nimic in plus in buzunare, locurile de muncă rămân la fel de nesigure, iar vecinatatea recesiunii la fel de neliniştitoare. Piaţa imobiliară este singura care poate duce la apariţia apeste 150.000 - 200.000 locuri de muncă, atât pe verticală (constructori - agenti-servicii finaniciare-asigurari ) cât mai ales pe orizontală, in industriile conexe (vopseluri,  tencuieli, materiale de constructie, mobila, amenajari exterioare, electronica, securitate, administratie si cleaning). Revenind la subiect, adică despre vinovaţii acestei crize imobiliare (din fericire aflată in ultima fază), cred că cel mai bun lucru care poate fi făcut este să fie total scoşi din afaceri, prin falimentul declarat. Asta ar insemna ca şi bancile să aibă curajul să îşi  declare neprofesionalismul finanţării unor proiecte tâmpite, cărora le-au acordat banii pe foile de doi bani mâzgalite de nişte evaluatori fără răspundere contractuală, iar in plus ar trebui ca şi cumpărătorii să înţeleagă că orice achizitie (chiar dacă sună tentant) intr-un proiect problematic, nu le poate aduce decât probleme. Pentru că sunt proiecte cu rată de ocupare mică, cu o locaţie proastă, construite cu materiale low-cost, lucruri care pe viitor vor fi cuantificabile in valoarea de piata a proprietatii.


Marcel Lucian Popa

Marcel Lucian Popa expert evaluator | 27 aprilie 2012 07:00

Cred ca am citit articolul de cateva ori ca sa aflu totusi cine "a stricat si strica" piata imobiliara. Va sugerez un articol din 4 martie 2012 care desi are alt obiect principal de analiza clarifica legatura intre parametri care opereaza in piata imobiliara (cea adevarata)  dintr-o alta perspectiva: Petrolul aurul si garsonierele


Pentru a te implica în discuţie trebuie sa intri în contul tău.

Ai cont? Intră în cont pentru a comenta. Nu ai cont? Înregistrează-te (gratuit).

Etichete articol

invetitori oportunisti

proprietati

speculanti

valoare de piata