Skip Navigation LinksPrima pagină»Articole Specialişti Imobiliare»Analiza pietii imobiliare - anul 2011
Marcel Lucian Popa

Marcel Lucian Popa

expert evaluator


Analiza pietii imobiliare - anul 2011


In cele ce urmeaza este prezentat un fragment din fascicula care prezinta analiza pietei imobiliare in anul 2011 privitoare la aspectele retinute pe plan national. Partea a 2 ce urmeaza apara in luna februarie 2012 se refera la planul regional al judetul Cluj si orasul Cluj Napoca. Publicarea acestui studiu al 2 lea an consecutiv vine ca urmare a numarului mare de citiri si descarcari care au avut loc in cursul anului 2011 pentru lucrarea ce vizeaza analiza fondului imobiliar din 2010 si reprezinta o structurare si continuitate in analiza.


de Marcel Lucian Popa la categoria Studiu de Piață


Publicat la 17.01.2012 | 3259 vizualizări | 0 comentarii


nota

9,7

3 voturi

Documentul prezentat este atasat si contine 5 pagini, destul de  dificil de prezentat integral. In consecinta pentru cei ce doresc acesta poate fi consultat si descarcat de pe blog sau site

 

Iata considerente generale ale studiului:

Prezenta analiza este un studiu al pietei imobiliare asa cum a fost  perceput la 31.decembrie 2011. Ele se axeaza pe analiza politicilor economice la nivel national dar si regional pentru judetul Cluj si Cluj Napoca. Contine analiza elementelor externe care influenteaza valoarea  fondului imobiliar (infrastructura, resurse, arii protejate si politicele de protectIa mediului, turism, cultura, sport si sanatate) si a elementelor fondului imobiliar national, al judetului Cluj si orasului Cluj Napoca pe capitole imobiliare binecunoscute ( terenuri extravilane, intravilane, segmentul rezidential colectiv si individual, birouri, comert, servicii industrial si logistica.)

Nu exista pretentia de a prezenta cuantumurile si evolutiile prin marimi masurabile in valori absolute, aceste date existand in presa de specialitate in mod frecvent fiind prezentate si surse de unde pot fi obtinute aceste marimi. Studiul doreste sa prezinte perceptia evaluatorului asupra fondului imobiliar din perspectiva anului 2011 si sa accentueze elementele semnificative sau evidentiabile.

Politici nationale si descrierea generala a pietei imobiliare
Cadrul economic si politic national.
In 2011, au existat doar cateva modificari si completari legislative  neesentiale care nu au realizat influente majore asupra fondului imobiliar fie el referitor terenuri si constructii.
Din punct de vedere financiar, Banca Nationala este cea care traseazadirectiile si influentele nationale, jalonata in deciziile ei de obligatiile internationale (FMI, CE). Influentele majore in economia interna au fost cauzate de criza datoriile suverane, criza care s-a repercutat prin intermediul interdependentei cu economiile majore ale Europei dar si prin atitudinea institutiilor financiare mondiale fata de tarile cu economii emergente. Nu in ultimul rand piata financiara in Romania, a fost influentata de firmele importante de rating, stabilind
astfel cadrul de finantare si creditare inclusiv cele din domeniul  public.
Efectele deciziilor luate anul trecut (2010), in special cresterea TVA, a influentat puternic pana la mijlocul anului economia si inflatia. Economia a interactionat mai activ decat anii trecuti cu cererile de  pe piata internationala, iar agricultura datorita unui an productiv a  dus la modificari in bine ai indicilor privitor la PIB.  Energia si combustibilul raman probleme majore de gestionat atat in contextul obligatiilor internationale dar si a modului in care piata interna functioneaza, semnalandu-se acutizari pentru a avea o sfera de influenta in domeniu.
Mediul politic ramane in aceiasi parametri cu manifestari prea putin constructive, aratand o lipsa de maturizare si intelegere a nevoilor reale ale economiei, manifestate deopotriva de putere si opozitie.
Aceste elemente, dar in special evenimentele internationale, coroborate cu prudenta generala economica au facut ca finantarile si investitiile, cu toate impulsurile, recomandarile si masurile sa ramana doar la nivel declarativ, insa stabil.
 
Elemente externe fondului imobiliar care influenteaza valoarea acestuia.

Infrastructura si resurse.

Lucrarile de infrastructura, beneficiaza de investitii semnificative luand in considerare contextul economic actual, insa toate mediile discuta asupra oportunitatii realizarii unor investiti, a transparentei a modului si  cuantumului cheltuielilor unor astfel de fonduri. Aceste lucrari se efectueaza in baza unor proiecte eligibile si pe masura ce exista fonduri lucrarile se realizeaza fara sa para insa a fi integrate in programe coerente si strategii de investitii structurate care sa returneze prin economie cheltuielile efectuate. Singurul punct forte al infrastructurii sunt sub aspectul proiectelor si studiilor de fezabilitate, proiecte privind canale navigabile, suprafete intinse de irigatii, hidrocentrale si reactoare nucleare si parcurile eoliene impreuna cu mii de kilometri de autostrada, linii feroviare si multe alte proiecte stau pregatite si asteapta investitorii sau conditii economice mai bune si asta in conditiile in care in ultimii 10 ani s-au realizat sub 300 km de autostrada la costuri fabuloase. ….

continuarea pe blog sau site


Acest articol nu a fost încă dezbătut.


Pentru a te implica în discuţie trebuie sa intri în contul tău.

Ai cont? Intră în cont pentru a comenta. Nu ai cont? Înregistrează-te (gratuit).