Skip Navigation LinksPrima pagină»Articole Specialişti Imobiliare»Un sfert din populatia Bucurestiului ar putea primi energie ...
Felicia Nitu

Felicia Nitu

Architect


Un sfert din populatia Bucurestiului ar putea primi energie de la un singur turn solar


In SUA, un proiect ambitios si creativ isi propune sa foloseasca energia solara pentru a genera electricitate, dar nu cu celule fotovoltaice arhicunoscute si intr-un fel mult diferit si neasteptat.


de Felicia Nitu la categoria Energie Verde


Publicat la 28.07.2011 | 3650 vizualizări | 0 comentarii


nota

9,3

4 voturi

De doua ori mai inalt decat Empire State Building si doar cativa metri mai scund decat Burj Khalifa, un turn de 800m inaltime care recircula aerul poate genera 200 MW de electricitate, suficient pentru casele unui sfert din populatia Bucurestiului.

 

Ideea nu este Science Fiction. O firma stabilita in SUA, EnviroMission, urmeaza sa construiasca un astfel de turn in Arizona. Constructia tunului va incepe anul acesta si va dura 2 ani de zile. Dupa constructie, firma sustine ca turnul are o viata utila de 80 de ani cu minima cheltuiala pentru intretinere.

 

Turnul functioneaza dupa un principiu pe cat de simplu pe atat de cunoscut: efectul de sera. Aerul, ajuns la nivelui pamantului se incalzeste datorita soarelui dupa care tinde sa se ridice. Acest aer este captat si canalizat catre baza turnului si eliberat prin partea lui superioara.

Diferenta de temperatura de 30-50ºC dintre baza turnului si varful acestuia, creaza presiune care face ca viteza de evacuare a aerului sa fie suficienta sa puna in fuctiune generatoare de electricitate­. Poate va amintiti senzatia pe care o aveati cand deschideati capacul de la ghena de gunoi in blocurile comuniste? :-) Diferenta de temperatura din interiorul cladirii si  teava gunoiului crea o presiunere (suction) care facea dificil deschiderea capacului.

 

Acum, imagineaza-ti ca un loc de un bloc de 10 etaje sau 30m inaltime, ai un turn inalt de 800m si in loc de teava de gunoi rectangulara de 30cm x 30cm, ai un turn cu un diametru de cativa zeci de metrii. Daca mai pui ca in loc de capacul pe care incercai sa-l deschizi, ai guri de captare a aerului in jurul turnului pe o raza de cateva sute de metrii, cred ca e usor sa realizezi ce presiune de aer imensa se genereaza.  Generatoarele sunt amplasate la baza turnului, loc unde presiunea este cea mai intens.

 

O astfel de solutie ar crea si locuri de munca si are contribui si la o viata mai sanatoasa. Aerul este o resursa naturala inepuizabila si ne va da independenta de resursele importate sau limitate in tara noastra. Investitia poate sa fie costisitoare insa poate fi inclusa in directivele europene 2050.       


Acest articol nu a fost încă dezbătut.


Pentru a te implica în discuţie trebuie sa intri în contul tău.

Ai cont? Intră în cont pentru a comenta. Nu ai cont? Înregistrează-te (gratuit).