Skip Navigation LinksPrima pagină»Articole Specialişti Imobiliare»SUCCES ROMANESC! Prima casa pasiva construita in 2004 in Rom...
Marin Crutescu

Marin Crutescu

AMVIC producator cofraje termoizolante ,, pierdute ,,


SUCCES ROMANESC! Prima casa pasiva construita in 2004 in Romania, este CERTIFICATA!


AM REUSIT!!! Am Certificat prima casa pasiva construita in Romania in anul 2004! la Institutul de case pasive din Darmstadt - Germania.


de Marin Crutescu la categoria Energie Verde


Publicat la 13.07.2011 | 10835 vizualizări | 14 comentarii


nota

9,7

6 voturi

Proiectata in anul 2003 de specialisti români, casa se afla in satul Burlusi,

comuna Ciofringeni, judetul Arges.

Acest standard de construire constituie viitorul in constructii. Institutul nostru are realizari remarcabile in domeniul cladirilor pasive, de zero energie si a celor de joasa energie. Astfel, am proiectat si realizat cu sistemul de construire Amvic, cu cofraje termoizolante din neopor, 6 cladiri pasive ce respecta acest standard si peste 100 de cladiri de joasa energie, foarte apropiate de acest standard.

In tarile membre ale Uniunii Europene, deja se aplica acest standard, constatandu-se rezultate remarcabile privind economia de energie si reducerea considerabila a poluarii. De exemplu, in tarile nordice, bancile nu acorda credite decat acelora ce construiesc cladiri pasive sau de zero energie.

In cadrul activitatii noastre de cercetare-dezvoltare-inovare, am creat un concept de proiectare, construire si certificare a cladirilor pasive in România, cu specialisti români, cu materiale de constructie produse in România , utilizand tehnologii de executie a structurilor si a instalatiilor aferente unei cladiri de ultima generatie, eficiente si rapide, accesibile românilor.

Experienta de peste 15 ani pe care o avem in proiectarea si executia de cladiri pasive reprezinta un capital vital pentru domeniul constructiilor, capital pe care cu mare placere vi-l putem pune la dispozitie, pentru impulsionarea acestui sector de activitate economica si alinierea la legislatia Uniunii Europene conform "DIRECTIVEI 2010/31/UE A PARLAMENTULUI EUROPEAN SI A CONSILIULUI" din 19 mai 2010 privind performanta energetica a cladirilor.

Conf. Univ. Dr. Arh. Ruxandra Crutescu

Felicia Nitu

Felicia Nitu Architect | 18 iulie 2011 18:34

Felicitari!!! Este impresionant sa vezi ca si in Romania lumea este interesata sa fie eficienta energetic. 

Eu sunt arhitect, am proiectat o astfel de casa in USA, si am cateva intrebari pentru dv. 

Care sunt strategiile aplicate in designul acestei case pentru a obtine un consum de numai 15 kWh/m2? Ce tip de incalzire-racire, sistem electric a fost adoptat? Care a fost strategia arhitectului in forma casei pentru a scadea consumul electric?

Acum, dupa 6 ani plini de functionare a casei, care este consumul mediu electric al acesteia?

Multumesc mult si astept raspunsule dvs. cu nerabdare   

Marin Crutescu

Marin Crutescu AMVIC producator cofraje termoizolante ,, pierdute ,, | 19 iulie 2011 07:20

Rog consultati situl www.passiv.de, care este si in limba engleza, unde sunt detaliile pe care noi le-am aplicat.

Marcel Lucian Popa

Marcel Lucian Popa expert evaluator | 19 iulie 2011 19:23

nu pot decat sa va felicit. insa pentru mine titlul dat de dvs. imi suna precum "pseudovictoria" unui candidat la presedintie: "Am invins, Mihaela, dragostea mea". Despre casele pasive se vorbeste cred prea mult si se face prea putin si pentru mine aceasta victorie inceputa in 2004 si certificata in 2011 imi arata mai mult ca profitul si capatuiala primeaza performantei, ceea ce evident nu este si cazul dvs. Sunt convins ca exista mai multe case pasive in Romania decat cele certificate (inregistrate) dar asta se datoreaza mai mult  vointei proprietarilor, care sunt interesati de performante si nu de "pedigree". 

Felicia Nitu

Felicia Nitu Architect | 19 iulie 2011 19:36

Multumesc d-le Crutescu pentru sugestie. Situl respectiv imi este familiar. Performantele sugerate de PHI sunt clare pentru multa lume. Totusi, fiecare proiect isi are specificitatiile lui. De exemplu, eu am construit 2 case pasive in USA facute din TJI/i-joists; tehnica de constructie total diferita de acea aplicata de dv. 

Avand in vedere ca dvs. promovati adoptarea sistemului AMVIC, as dori sa inteleg care sunt avantajele acestuia (printr-un desen care arata o sectiune intr-un perete; U-value; cost). Un alt lucru interesant ar fi sa ne aratati o sectiune cu o fereastra pentru ca acolo este un loc sensibil in izolarea casei.  

Marin Crutescu

Marin Crutescu AMVIC producator cofraje termoizolante ,, pierdute ,, | 20 iulie 2011 06:42

Marea majoritate a constructiilor passive nu au Certificat de atestare, deoarece propietarii nu sunt interesati de acest aspect; ei sunt multumiti ca locuiesc intr-o casa ce le ofera maxim de confort cu costuri reduse sau aproape de zero.
S-a cistigat experienta atat la proiectare cat si la executie( mai ales aici ).
Avantajul mare la proiectare si in executie sunt ICF passive pe care le producem la Bragadiru, care permit o executie rapida a constructiei, izolatia termica este uniforma si fara punti termice( o mare problema pentru constructiile clasice ), o viata de minim 400 de ani si costuri mai reduse cu 15-20% fata de sistemul clasic.

Marin Crutescu

Marin Crutescu AMVIC producator cofraje termoizolante ,, pierdute ,, | 20 iulie 2011 06:50

Referitor la executia primei case passive, am respectat intocmai prescriptiile celor de la Darmstadt( chiar au fost mirati de acest aspect, ne-au intrebat de unde cunoastem detaliile ).
Am si gresit la executie-nu am tinut cont de parerea specialistului geotehnic, care mi-a spus ca nu este apa in zona si dupa 4 zile de functionare a P.C., s-a terminat apa; acum incalzim cu lemne si sper ca in aceasta toamna o sa am timp sa execut un foraj la 120 m. de unde sa scot caldura necesara P.C.

Marin Crutescu

Marin Crutescu AMVIC producator cofraje termoizolante ,, pierdute ,, | 20 iulie 2011 06:57

In luna Nov. a.c.  in zilele de 11 la 13 va fi ziua internationala a caselor passive; sper sa ne vizitati la sediul nostru din Bragadiru-cladire passiva de birouri si daca termin pina atunci si incalzirea de la casa din Burlusi, va stept si acolo.

Felicia Nitu

Felicia Nitu Architect | 20 iulie 2011 21:29

Va multumesc mult pentru raspunsuri, sunt foarte interesante si de aceea am sa va rog daca imi puteti da cateva clarificari.

1. Care este motivul pentru care lumea nu este interesata de certificare?Cat ar costa o astfel de certificare? Nu credeti ca o casa care este certificata ar avea o valoare de piata mai mare?

2. In legatura cu puntile termice, si eu am avut o mare problema. Noi am incercat sa le evitam prin a dubla peretele, lasand un spatiu intre cei doi, dar aceasta solutie a dus la costuri ridicate. Asa ca am optat catre panouri de TJI cu celuloza pentru izolatie.  Chiar si asa, "dew point" era la partea exterioara a ZIP-ului de a trebuit sa mai punem un strat exterior de EPS.

In structura peretelui dv., unde este "dew point"-ul? Cum se dreneaza condensul?

3. Imi pare rau sa aud de neplacerea cu apa. Poate ar trebui sa-i mai ascultam si pe specialisti ca de aceea ii platim :). Credeti ca un sistem de recirculare a aerului ar fi mai eficient (cost, performanta, consum)? Aici ma refer la ERV.

4. Multumesc pentru invitatie. Mi-ar face placere sa vin dar atunci voi fi in plina constructie. Poate anuntati prin ROREN evenimentul ca sa vina mai multa lume.Eu am sa postez niste poze de pe santier si poate si de la competitia de case eficiente energetic organizata de Department of Energy (oarecum echivalentul MDRT) din S.U.A. (Solar Decathlon). O astfel de editie se tine si in Europa si chiar o echipa din Romania o sa participe anul viitor. Poate dvs. ii puteti asista pentru a construi mai eficient :) 

Marin Crutescu

Marin Crutescu AMVIC producator cofraje termoizolante ,, pierdute ,, | 21 iulie 2011 11:59

Certificarea unei constructii passive implica : accesul in locuinta respectiva( o problema ), testul de etanseitate cu sistemul Blower Door( costa ceva ), dupa proiect si cartea tehnica a constructiei se executa intocmirea si verificarea calcului energetic al locuintei, inclusiv termografia ei( alti bani ) si in final certificatul, care mai costa si el..

Marin Crutescu

Marin Crutescu AMVIC producator cofraje termoizolante ,, pierdute ,, | 21 iulie 2011 12:17

O casa clasica passiva care se doreste a fi certificata pune mari probleme privind calculul energetic-are zone cu punti termice.
De aceea noi am ales sistemul de constructie bazat pe ICF passive Amvic, care ne permit o realizare rapida, fara punti termice( o mare realizare ), termoizolatia este uniforma pe toate laturile constructiei si in final costul este mai redus cu circa 15% fata de sistemul clasic.
Lipsa puntilor termice nu creeaza Condens, deoarece pe linga izolatia termica descrisa mai sus, avem si sistemul de ventilatie cu aport de caldura, care permite permanent eliminarea excesului  vaporilor de apa din spatiul respectiv.
O casa passiva fara sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, nu poate fi passiva.
In fiecare an , in RO. mor circa 150-200 persoane  intoxicate cu monoxid de carbon( de la sobe, aragaz, etc.), deoarece acele locuinte nu au nici o amarata de grila de ventilatie, care sa permita un un flux de aer proaspat, iar proiectantii nu prevad acest lucru in proiect si apoi sa-i retina atentia beneficiarului de importanta grilei.
In tarile dezvoltate economic, ,,LEGEA,, s-a aplicat cu BICIUL; acum in RO. este ,, democratie,, si implementarea Legii trebuie analizata, discutata, amanata..... 


Eugen Goldhammer

Eugen Goldhammer Auditor energetic si Termograf infrarosu cladiri si instalatii | 21 iulie 2011 14:13

In momentul in care vor exista deductibilitati fiscale pentru eficienta energetica si emisii de CO2 se va pune real problema "dovezii".
Ma bucur ca am agitat putin linistea verii cu subiectul "pasivelor certificate" si ca am avut sansa de a fii in timp implicat alaturi de "primul".

Felicia Nitu

Felicia Nitu Architect | 22 iulie 2011 21:42

D-le Crustescu, din descrierea functionarii casei dv., nu am inteles daca dv. aveti access la electricitate (iluminat, frigider, etc.) sau nu. In cazul incare aveti access, cum o procurati (legat la reteaua electrica sau o produceti dv. on-site).Pe de alta parte, despre ce sistem de ventilatie faceti dv. referinta? In USA cam toate casele pasive sunt proiectate ori HRV sau ERV tocmai pentru ca au un consum minim de electricitate. De altfel, aceasta solutie este prezentata chiar pe situl PHI. Acum, sigur ca in functie de climatul in care este proiectata casa, ar putea sa nu fie necesara incalzirea sau racirea casei. Totusi trebuie controlata umiditatea din casa oricum. Deci, dv. cum reusiti sa le faceti pe toate acesta?Acum, pentru un arhitect si clientul lui care doresc sa proiecteze o casa pasiva. Puteti sa ne dati un buget aproximativ pentru obtinerea certificarii? Cu cine ar trebui sa ia legatura pentru certificare? Se organizeaza cusuri de certificare a arhitectiilor si ingineriilor ca specialisti in design de case pasive? Multumesc si ma scuzati ca va pun atatea intrebari dar dv. si d-ul Goldhammer pareti a fi cei mai in masura sa raspundeti pe aceasta tema asa importanta pentru standadul nostru de viata.   

Marin Crutescu

Marin Crutescu AMVIC producator cofraje termoizolante ,, pierdute ,, | 23 iulie 2011 07:44

casa de la Burlusi este racordata la reteaua de E.E., se incalzeste cu lemne-centrala cu gazeificare, are 6 mp. panouri solare cu tuburi englezesti, incalzire in pardoseala, sistem de ventilatie cu recuperare caldura, insa nu este locuita permanent.
Cei care doresc sa-si certifice o constructie passiva, biroul nostru de proiectare este in masura sa intreprinda acest lucru; din el face parte si Dl. Goldhammer( un colaborator de baza ).
Detinem : instalatia Blower Door, camera termografica, iar 2 colaboratori sunt si Auditori energetici.
Costul lucrarii se poate estima in momentul cand cunoastem detaliile.

 

Constantin Dobre broker credite | 20 august 2011 22:36

 as dori sa stiu care sunt diferentele dintre sistemele de constructie amvic si argisol.
calitate, pret, posibilitati, retea distributie etc.
multumesc


Pentru a te implica în discuţie trebuie sa intri în contul tău.

Ai cont? Intră în cont pentru a comenta. Nu ai cont? Înregistrează-te (gratuit).

Etichete articol

Amvic.

Casa Pasiva

Vasa Verde