Skip Navigation LinksPrima pagină»Articole Specialişti Imobiliare»Argisol Produs Strategic
Emil Valeanu

Emil Valeanu

Auditor energetic, RTE, expert tehnic Argisol RO

Bv Invest


Argisol Produs Strategic


Exista un produs, exista un sistem, exista o nevoie, exista un trend, exista o firma , exista multe avantaje - toate recomanda implementarea Argisol-ului ca sistem strategic. Exista necunoastere, exista indolenta, exista lipsa de responsabilitate, poate chiar... rea vointa , dar.... nevoia, avantajele si calitatea vor implementa sistemul, ca sistem strategic.


de Emil Valeanu la categoria Studiu de Piață


Publicat la 15.06.2011 | 3795 vizualizări | 1 comentarii


nota

8,0

3 voturi

Note fundamentare privind implementarea sistemului ARGISOL pe piata imobiliara, ca produs strategic. 


MOTIVAREA NECESITATII

- reducerea consumului energetic impus pe plan national si international - in urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, prin conventia de la Lisabona, exprimata legislativ prin Directiva Europeana 2002/91/CE a carei traducere in limba romana este  Legea 372/2005;

- in anul 2010, in cadrul Consiliului Uniunii Europene se hotareste implementarea obligatorie pana in 31 decembrie 2018 a 3 directive europene : EPBD RECAST, RES 2009/28/EC, 2006/32/EC care stabileste cerinta obligatorie de a avea pana in anul 2020 toate constructiile noi Nearly NET ZERO care in traducere libera inseamna cladiri care isi produc, pe cale eco regenerabila, cel putin 50% din energia pe care o consuma;

- consecinta directa a acestor directive acceptate, este reducerea cu cel putin 20% a gradului de poluare prin reducerea eliminarii in atmosfera a diverselor noxe si in special a  dioxidului de carbon;

- solicitarea producatorilor de energie, respectiv a FMI de a incepe o liberalizare progresiva a pretului la energie, de asa maniera, ca incepand cu 2013, liberalizarea sa fie complet incheiata si subventiile complet eradicate. Practic acest lucru inseamna de fapt, o dublare a valorii costurilor energetice la furnizor

- dezvoltarea inovatiei si a tehnologiilor fotovoltaice de asa maniera ca in 5-7 ani, celulele fotovoltaice sa fie inglobate in structura exterioara a peretilor, respectiv a invelitorilor;

- in ideea realizarii cel putin partial al acelor cladiri Nearly NET ZERO - asta in paralel cu implementarea la scara larga a pompelor de caldura, a panouri solare, a turbine eoliene etc.;

- dezvoltarea de investitii a caror structura de rezistenta sa fie astfel realizata ca sa raspunda optim la solicitarile seismice, tot mai mari si mai agresive, si a efectelor secundare a acestora.


STADIUL ACTUAL - PROVOCARILE PREZENTULUI

Raspunsul concret al autoritatilor romane la Directivele Europene acceptate a fost simplu si lapidar. Au dat drumul legii 372/2005 sa functioneze in 2011 in loc de 2007, au acceptat ca notarii sa nu o respecte pe baza Ordinului intern 335/2010 al UNNPR, si ca forurile decizionale si de urmarire - ISJ, CJ, CL, PRIMARII - sa  nu aiba nici o treaba in promovarea, implementarea si aplicarea legii, desi aceasta lege are  prevederi exprese in acest sens.

Normativele si legislatia din domeniul seismic nu se respecta privind realizarea de bordari cu stalpisori de beton a golurilor de usi si feretre, din considerentul incarcarii costurilor materiale, manopera si a aparitiei de punti termice lineare suplimentare care influenteaza negativ gestiunea anvelopei energetice a investitiei.

Datorita dezvoltarii mai rapide a tehnicii de calcul a structurilor de cadre, de multe ori acestea sunt preferate de structuristi, in defavoarea structurilor cu diafragme sau mixte care sunt mult mai avantajoase in privinta preluarii riscului seismic, si a efectelor secundare a acestora.

In ceea ce priveste reabilitarile termice, respectiv realizarea de izolatii la structurile noi - Standardele de Cost ale MDRT prevede polistiren de 5 cm grosime, or in aceste conditii nu se pot realiza cerintele OUG 18/2009 privind clasa energetica  ,, B ,, la blocurile de locuinte.

In consecinta in anul de gratie 2011, noi construim structura de rezistaenta in clasa energetica ,, D ,, ( uneori chiar ,, E ,,) pe care apoi, in timpul procesului de finisaj, le reabilitam termic - de cele mai multe ori fara pasaport energetic sau expertiza energetica preliminara - dupa ureche, rezultand investitii noi, in clasa energetica ,, C ,, sau in cel mai bun caz ,, B ,,. Si asta in ciuda faptului ca cei de la MDRT au modificat, prin Ordin de Ministru 2513/2010, valorile din anexele 2 si 3 ale C107/2005 - impunand rezistente termice corectate minime si coeficienti GN mai mari ca valoare absoluta - ceea ce este un lucru bun, dar pe care  putina lume le cunoaste si le respecta si mai putina lume le impune, si aproape nimeni nu le verifica.

DE CE ,, ARGISOL ,, PRODUS STRATEGIC ?

Raspunsul este relative simplu: la aproximativ acelas prêt de cost cu sistemul clasic, investitiile realizate in sistem Argisol se realizeaza in jumatate de timp, cu un sfert de oameni, cu transport, manipulari si pierderi de materiale reduse cu 80%, rezultand investitii de clasa energetica ,, A ,,. Fiecare din avantajele mai sus enumerate - si multe altele - se dezvolta personalizat in anexele acestui studiu de fundamentare.

 
LA CE TIP DE INVESTITII SE PRETEAZA ?

Raspunsul este iarasi relativ simplu, Argisolul se preteaza la orice tip de investitii, si anume :

1. Domeniul rezidential : de la case unifamiliale, vile, duplex-uri, case insiruite, blocuri de locuinte etc. 

2. Domeniul hotelier : hotel propriu zis, restaurante cu toate anexele necesare, centre de recreere - fitness si spa, parcaje subterane sau supraterane, piscine interioare sau exterioare etc.

3. Domeniul educatiei: scoli cu toate anexele aferente: cantina, laboratoare, internate, campusuri univesitare, crese, gradinite, sedii de inspectorate etc.

5. Domeniul sanatatii : cabinete medicale, policlinici, spitale, laboratoare, sedii sociale, case de batrani  etc.

6. Domeniul recreere si cel schiabil : sali de sport, piscine, pensiuni, restaurante, cu toate anexele aferente acestor investitii

7. Fonduri Structurale Europene (de aderare si post aderare): aceasta insemnand un domeniu extraordinar de vast,  de a realiza cladirile care adapostesc diverse tipuri de investitii

8. Domeniul parcurilor industriale: de a realiza hale industriale care adapostesc activitati de productie care necesita o anumita temperatura interioara atat iarna cat si vara, zona de birouri si de administratie, si in special halele frigorifice de conservare si pastrare logistica a diverse produse mai mult sau mai putin perisabile.

9. Domeniul agricol: silozuri circulare de diverse diametre si inaltimi, depozite de cereale, depozite de legume fructe inclusive zona de refrigerare sau conservare prin frig a acestora.

AVANTAJE CARE RECOMANDA SISTEMUL ARGISOL, CA SISTEM STRATEGIC

Aceste avantaje - reluate dintr-un articol mai vechi déjà publicat - sunt urmatoarele :


1. cantitaea de energienecesara fabricarii a 1 mp de material Argisol raportata la alte tipuri demateriale folosite uzual la realizarea structurilor clasice, este aratata in tabelul de mai jos :
  • Structura pe caramida = 84,98 kwh/mp
  • Structura pe BCA = 72,18 kwh/mp
  • Mortar aferent zidariei = 15,35 kwh/mp
  • Structura pe beton = 44,51 kwh/mp
  • Argisol (cofraj perete + planseu) =  26,7 kwh/mp

Pentru Argisol datele sunt furnizate de producator, pentru rest de materiale din lipsa de date statistice am considerat ca energia incorporata pentru producerea materialului respective, este de 25% din valoare. Analizand aceste cifre – la nivelul anului 2008 -  concluzia cred ca este clara

2. Pentru realizarea unei structuri in sistem Argisol - Agrementul European este pentru 8 nivele = 22 m inaltime - avem nevoie de o organizare de santier minima constand in 2-3 prize de 220V, un drum de acces pentru APB, si eventual a unui bob sau macara fereastra care sa ridice materialul pe inaltime( un balot de elemente normale de 3 mp cantareste 15 kg, si un planseu mediu de 4 ml cantareste 20 kg. Structura pentru o casa de 150 mp incape intr-un TIR, si cantareste maxim 2 TO.) De asemenea se reduce foarte mult cantitatea masica de materiale necesar a se transporta si manipula conform tabel urmator :

   Sistem clasic  Sistem ARGISOL
Volum de manipulare   780 mc  740 mc  94 %
Greutate de manipulare  1545 to  688 to  44 %
Nr. de curse transport  84 curse  35 curse  42 %
Energie estimata consum  7200 kwh  280 kwh  4 %

Analiza este facuta pe o cladire  P+2E cu o suprafata desfasurata de 1000 mp. Concluziile parde asemenea foarte clare si sunt net in favoarea sistemului Argisol. Daca se doreste realizari de structure mai inalte, nu este o problema deosebita,sistemul putand ingloba stalpi si grinzi cu sectiunea necesara realizarii capacitatii portante, realizandu-se asa numitele structure mixte.

3. Economiile adevarate de energie se regasesc in exploatarea acestor investitii si sunt de maniera a 60-70% raportate la sistemul clasic. Acest lucru este relevant pentru 3 imobile proprietate personala, monitorizate in paralel 4 ani, si anume:


    - ap 4 camere-sistem Argisol = 90 mp utili-consum anual mediu = 825 mc gaz
    - ap 2 camere-zid+5cm polist = 43 mp utili-consum anual mediu =790 mc gaz
    - ap 3 camere-pan mare izol = 67 mp utili-consum mediu anual= 1365 mc gaz 

4. Economia de emisie de CO2 este, in cazul de mai sus exemplificat, de aproximativ 1TO si este in favoarea neta a sistemului Argisol.

5. Manopera de montaj strict a amaterialului Argisol - cofraj pentru pereti si plansee - este de maniera a 8 Euro/mp desfasurat casa - inclusiv turnarea betonului. Cu manopera aferenta confectionarii si montarii armaturii - aproximativ 25 kg/mp desfasurat casa - cu ceea a executarii esafodajului pentru plansee si a cofrajului simplu de rigidizare a golurilor de usi si ferestre - nu se depaseste valoarea de 10 - 11 Euro/mp desfasurat, fiind astazi la jumatate fata de manopera in sistem clasic.


6. Forta de munca nu este nevoie sa fie specializata. Pentru realizarea structurii - 5 oameni realizeaza un nivel complet la o casa de 200 mp in 5 zile - este nevoie de 1 dulgher, 1 fierar si 2-3 oameni care sa nu aiba amandoua mainile stangi. Notiunea de zidar dispare, acesta fiind folosit doar la sape si placaje de faianta si gresie. Productivitatea muncii - cu sculele obisnuite din dotare, este deosebita - toate finisajele fiind subtiri de 4-5 mm si care se fac la nivel de zugravi.

7. Densitatea mare a materialului de 30 kg/mc, coeficientul de conductivitate termica de 0,031 w/mk, coeficientul de transmisie termica de 0,24 w/mpk, timpul de racire de 145 ore, sunt atribute calitative deosebite ale sistemului Argisol, fapt care-l recomanda, ca material si sistem strategic, pentru rezolvarea celor doua probleme globale ale UE, si anume : ENERGIA si INCALZIREA GLOBALA.


Sistemul este caracterizat de  multe alte avantaje, prezentate, si pe larg dezbatute, pe site-ul : www. roren.ro , ceea ce completeaza tabloul care califica sistemul ca ,,PRODUS STRATEGIC ,,.

CAT DE MARE POATE DEVENI AFACEREA

La preturile de lista actuale, cifra de afacere posibil de realizat este de 110 -120 milioane Euro/an prêt producator, fapt care se concretizeaza in 2500 – 3000 de unitati de locuit de 2 – 3 camere, sau alte combinatii posibile :  residential cu invatamant, sanatae, justitie, hotelier, agrement, turism, fonduri structurale , agricultura etc. In principiu este productia realizata intr-o fabrica Argisol – care se propune a fi realizata in sistem de Parteneriat, Public Privat combinat cu  Fonduri Structurale : POS CCE – DM1 – 4.1.1. ( care poate necesita fonduri nerambursabile pana la 22 mil Euro cu absorbtie de 60-70%) – cu capacitatea de productie de 1 milion mp material Argisol / an ( pereti si plansee). Randamentul afacerii este de aproximativ 20% / an, din suma prêt producator, productie vanduta si incasata, si asta fiind functie de ce anume se doreste: amortizarea rapida a investitiei sau reducerea prêt de cost, pentru a castiga mai mult din rulaj de marfa.  

Explicatii suplimentare :

- se doreste PPP cu un investitor autohton, pentru ca – chiar daca patentul este german – produsul sa poata fi considerat autohton, si promovat ca atare :  PRODUS STRATEGIC ROMANESC, fiind sanse sa primeasca acest statut doar in aceasta conjunctura.

- se doreste producerea lui in tara pentru a putea elimina transportul extern – GERMANIA / ROMANIA – in valoare de aproximativ 10%

- se doreste eliminarea influentei cursului valutar asupra costului de vanzare, care la 4,1 – 4,3 lei/Euro, dezavantajeaza net produsul.

- se doreste PPP cu statul Roman, intrucat piata privata momentan - 2-3 ani – nu va putea absorbii productia de 1 milion mp material Argisol/an, care este productia minima de randament maxim pentru  fabrica Argisol.

- se doreste PPP pentru ca MDRT – ANL poate acoperii fara probleme deosebite comanda mai sus mentionata si are si puterea financiara sa sustina in timp aceasta activitate. De asemenea are o structura logistica la nivel de tara, pe care se poate implementa acest sstem relativ repede

- executia fabricii se estimeaza la 1-2 luni, dotarea cu linia tehnologica si energia necesata  va dura 3-4 luni, iar probele tehnologoice si punerea in functiune 3-6 luni. Pana atunci – se poate pregatii derularea afacerii - cu material importat din Germania.

- sunt multe alte probleme de principiu, de ansamblu si de detaliu de discutat si analizat, dar in aceasta faza a discutiei, nu-si au rostul. In speranta ca am reusit cat de cat sa va trezesc interesul, va multumesc pentru timpul si rabdarea acordata.

 

Felicia Nitu

Felicia Nitu Architect | 15 iunie 2011 19:27

Interesant articol pentru ca ofera multe detalii. Totusi, ati putea clarifica, ce anume este acest sistem energetic ARGISOL? Multumesc 


Pentru a te implica în discuţie trebuie sa intri în contul tău.

Ai cont? Intră în cont pentru a comenta. Nu ai cont? Înregistrează-te (gratuit).