Skip Navigation LinksPrima pagină»Articole Specialişti Imobiliare»Dezvoltatorii trebuie sa-si refaca strategia

Dezvoltatorii trebuie sa-si refaca strategia


Multe apartamente noi in Bucuresti stau nevandute si totusi lumea prefera sa-si faca casa in afara orasului desi lucreaza in oras. Faptul ca un client care are un buget de 75.000€ nici macar nu ia in considerare stocurile de apartamente noi deja reduse la pret arata ca, unde nu-i planificare, vai de profit!


de Stefan Negritoiu la categoria Studiu de Piață


Publicat la 19.01.2011 | 2567 vizualizări | 0 comentarii


nota

8,7

3 voturi

De fiecare daca cand aud pe cate un cunoscut ca isi cumpara teren si isi face casa undeva in suburbiile Bucurestiului suspectez ca inclina catre bricolaj mai degraba dintr-un sentiment secular romanesc de a detine pamantul propriu si/sau din incapatanarea romaneasca ca ne pricepem toti la toate, mai ales la facut case si reparat masini.

Abordarea mea este ca alegerea dintre apartament in oras si casa in suburbii trebuie facuta ca rezultat al unui calcul economic si o analiza de timp in functie de necesitatile serviciului. Ma refer aici la faptul ca arterele de acces in Bucuresti sunt de asa natura ca daca locuiesti in suburbii este f. anevoios sa mergi la seriviciu zi de zi (cu exceptia fericita in care locuiesti in Otopeni sa zicem si lucrez la Piata Presei Libere).

Asa ca recent, cand un amic imi spune "am cumparat un teren in Dragomiresti Vale" intreb inchizitiv "de ce?" si in gand imi zic "unora chiar le place sa-si petreaca ziua in masina" :-). Raspunsul vine prompt si frumos, parca sa-mi dovedeasca ca ma arunc la presupuneri:

"Din Dragomiresti Vale pana la Piata Presei Libere unde lucrez eu sunt 14 km si ii fac cu masina in 35 min; acum de la Lujerului unde stam, fac cam 45 min.  Sotia din Dragomiresti Vale pana in Pipera unde lucreaza face 20 km in 55 min; acum de la Lujerului, face cam 1 ora. 

 

Ca investitie ma astept la cost de 460€/m² fata de 950€/m² la un apartament nou in oras.  460€/m² vin din 400 €/mp construit + 35€/m² teren + 25€/m² racord la utilitati.   Daca timpul pana la serviciu nu putem sa-l scurtam, macar sa castigam la pret si confort."

Foarte frumos! 

Nu asa de placut cred ca este insa pentru dezvoltatorii care stau cu gramezi de apartamente nevandute in oras.  Amicul meu face parte din clasa mijlocie (ce a mai ramas din ea) si el si sotia lucrand la multinationale.  Daca pentru ei ca familie are sens sa-si faca casa pe cont propriu in Dragomiresti Vale, cine mai cumpara stocurile de apartamente noi din oras?

Dezvoltatorii trebuie sa regandeasca urgent strategia si "value proposition" ! (cum ar zice americanii) 


Acest articol nu a fost încă dezbătut.


Pentru a te implica în discuţie trebuie sa intri în contul tău.

Ai cont? Intră în cont pentru a comenta. Nu ai cont? Înregistrează-te (gratuit).