Skip Navigation LinksPrima pagină»Articole Specialişti Imobiliare»Pozitia Asociatiei Auditorilor Energetici fata de Hotararea ...
Cerna Mladin

Cerna Mladin

profesor/auditor


Pozitia Asociatiei Auditorilor Energetici fata de Hotararea nr. 335/2010 a UNNPR


AAEC nu considera ca UNNPR poate obstructiona aplicarea unei legi care transpune o directiva europeana, pentru ca nu este vorba doar de interesul individual al cetateanului (client in cazul unei tranzactii imobiliare), ci de un interes colectiv derivat din necesitatea protejarii mediului si a resurselor limitate de combustibil fosil. Certificatul de performanta energetica solicitat in cazul tranzactiilor imobiliare este unul din instrumentele impuse de legislatia europeana si nationala tocmai pentru a motiva actiuni in scopul realizarii acestui deziderat colectiv.


de Cerna Mladin la categoria Legislaţie / Standardizare


Publicat la 09.01.2011 | 2949 vizualizări | 3 comentarii


nota

8,7

6 voturi

Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri, asociatie profesionala menita sa promoveze calitatea utilizarii energiei in cladiri, protejand astfel mediul inconjurator si reducand costurile pentru energie ale populatiei, sustine necesitatea informarii corecte a utilizatorilor de cladiri prin eliberarea documentului numit Certificatul de Performanta Energetica (CPE) al Cladirii. 

In acest context, AAEC isi exprima profunda ingrijorare fata de pozitia Uniunii Notarilor Publici din Romania, care a decis prin Hotararea nr. 335/17.12.2010 sa ignore legislatia nationala si, o data cu ea, Directiva Europeana 2002/91/EC pe care aceasta o transpune.

Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor prevede la art.13 alin. (2): „Certificatul este eliberat proprietarului, iar proprietarul îl pune, după caz, la dispoziţie potenţialului cumpărător sau chiriaş.”

Norma metodologică privind performanţa energetică a clădirilor (ORDIN comun MDLP, MEF - MIRA nr.691/1459/288/2007) detaliază la art 12 alin.(2): “Pentru categoriile de clădiri care se vând sau se închiriază, certificatul se elaborează prin grija proprietarului şi se prezintă la încheierea contractului de vânzare-cumpărare, respectiv a contractului de închiriere.”

Hotararea nr. 335 art. 2 alin (2) a UNNPR vine in contradictie cu legislatia mentionata prin aceea ca recomanda autentificarea contractului de tranzactionare imobiliara fara solicitarea Certificatului de Performata Energetica a imobilului care constituie obiectul tranzactiei, daca: „Cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor, asumandu-si orice raspundere cu  privire la efectele prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii".

Astfel incat, cei care solicita onorarii importante tocmai pentru asigurarea legalitatii dosarului de tranzactionare, ofera solutii care instiga la comiterea unei ilegalitati, sfidand legile in vigoare. Inseamna ca, daca exista o intelegere intre parti, dupa opinia UNNPR, orice lege poate fi incalcata.

Reamintim ca tot UNNPR a fost cauza amanarii obligativitatii certificatelor de performanta energetica in luna decembrie 2009, conducand la amanarea cu un an, pana la 1 ianuarie 2011, a acestei prevederi europene pe motiv ca nu sunt suficienti auditori. In decursul anului 2010 s-au facut eforturi semnificative pentru dublarea numarului de auditori energetici atestati si a validarii de programe comerciale care sa scurteze durata eliberarii certificatelor energetice. Sfidand toate aceste eforturi, UNNPR recomanda ignorarea prevederilor legale pentru ca, spun unii avocati, nu exista prevazute sanctiuni pentru neaplicarea legii.

Cu alte cuvinte, fara amenintarea aplicarii unei sanctiuni, in conceptia notarilor, legea nu trebuie aplicata. Punctul lor de vedere a fost preluat in mod cu totul superficial de o serie de elemente Mass-media, inducand cetatenilor o mare confuzie intre anunturi de genul „obligativitatea certificatului energetic la vanzari si inchirieri” si „cum poti scapa de obligativitatea emiterii acestui document”.

UNNPR aduce argumente suplimentare nefondate, de tipul: insuficienti auditori, scumpirea locuintelor cu certificat etc. Auditori atestati sunt suficienti, ei putand colabora cu o serie de alti cetateni, dupa modelul birourilor notariale. Cati notari sunt intr-un birou notarial? si cati in tara? Certificatul de performanta energetica vine in sprijinul cumparatorului in primul rand, dar si al vanzatorului daca acesta a facut investitii pentru eficienta energetica. Informatia este folosita la evaluarea financiara a imobilului dupa cum au clientii prioritatile.

Lipsa sanctiunilor intr-o lege care vizeaza interesul colectiv nu poate fi invocata de catre Codul civil in interpretarea textului legii. Tranzactiile incheiate fara CPE la dosar risca nulitatea absoluta!

Se comenteaza in mass-media asupra interesului pe care il au auditorii energetici atestati sa "infloreasca" prin veniturile obtinute: adica 100-300 Euro pentru, sa spunem 10-20 ore afectate unui CPE. Cum se compara aceasta valoare cu costul anual al utilitatilor si mai ales cu costul notarial al unei tranzactii??

Al cui este interesul ocolirii legii? In fapt, al nimanui!


Prof. Dr. Ing. Emilia-Cerna Mladin, Presedinte AAEC

Marcel Lucian Popa

Marcel Lucian Popa expert evaluator | 10 ianuarie 2011 09:46

trecand peste necesitatea evidenta a existentei unui certificat energetic si privind si altfel lucrurile nu pot decat sa constat ca legea are o formulare slaba si din 2005 era destul timp pentru corectarea ei intr-o forma neechivoca. Pe de alta parte atributele proprietatii precum dispozitia este mai presus de un certificat energetic sau un ITP in cazul autoturismului si vanzarea se poate face trecandu-se in proprietatea efectiva a cumparatorului intrucat este vorba de un act voluntar al partilor, dar ... evident pentru noul proprietar nu toate atributele proprietatii sunt indeplinite (ma refer la faptul ca cel care devine proprietar va avea o problema vis a vis de documentele care trebuie sa le posede -autorizatii certificate). Cel putin din punct de vedere juridic inteleg si punctul de vedere al partii adverse,  insa oarecum si pozitia auditorilor. Din pacate statul a facut aceasta lege din obligatie si fara sa isi asume sensul real legii deci in forma nebirocratica. In mod normal asa dupa cum face la colectarea taxelor intr-un interval cand acorda reduceri generoase pentru plata anticipata statul ar trebui la atestarea fiscala a proprietatii pentru noul proprietar sa perceapa un impozit diferentiat (prin parghii de impozitarea asemanatoare cu cele din taxa de poluare) pentru proprietatile care au s-au nu au atestare energetica si astfel in mod natural problema s-ar rezolva incativa ani. Este posibil sa fie puncte de vedere diferite insa va atrag atentia ca pe viitor in baza aceleiasi spete si cei de la ISCIR spre exemplu sau ENEL sa ceara blocarea unui drept constitutional - dreptul la proprietate  pentru avizarea si certificarea instalatiilor  acestora.

Dr. Ing. Radu Polizu

Dr. Ing. Radu Polizu auditor energetic gr1 C+I | 13 ianuarie 2011 10:14

D-na Profesor Mladin are dreptate:ATENTIE CUMPARATORI de locuinte si nu numai de locuinte ci si de spatii comerciale ,de spatii de productie etc:IN CAZUL IN CARE TRANZACTIA de vanzare-cumparare are loc fara existenta la dosarul notarial a CERTIFICATULUI DE PERFORMANTA A CLADIRII TRANZACTIONATE ,actul notarial poate fi declarat  NUL DE DREPT printr-oDecizie Judecatoreasca a oricarei  INSTANTE  sesizata in acest sens. ESTE posibil sa nu mai aveti de unde recupera BANII PLATITI intrucat ati convenit la NOTAR ca nu va intereseaza ce spune Legea.Mai bine NU RISCATI.Lista auditorilor energetici pentru cladiri si a  instalatiilor acestora  este publicata pe site-ul MDRT pe judete si resedinte de judet.

Darie Tudor

Darie Tudor inginer energetician, prof.univ. | 16 ianuarie 2011 17:44

DA,
Sunt de acord cu specialistul Mladin Cerna. Cei ce vorbesc de legislatie de ce nu se gandesc si la legislatia de mediu, ca sa nu mai vorbim de consumul irational de combustibil pentru a crea conditii de confort in habitate. Pentru cei care nu stiu problema eficientei energetice a cladirilor a fost pusa la noi dupa a II-a criza mondiala a petrolului, 1974-75 cand printr-un HG s-a hotarat sa fie analizate din punct de vedere a consumului de energie pentru incalzire toate cladirile industriale. Atunci s-a putut(va spun asta ca am participat in calitate de coordonator al grupului de specialisti pentru jud. Constanta) si notarii n-au avut nimic de spus dat fiind ca nici macar nu era problema lor.
Cea ce nu inteleg este de ce notarii pot sa hotarasca asupra eficientei energetice a unei cladiri, acestia nu au nici un fel de pregatire in domeniu. Ce se poate spune despre un notar care-i spune unui client ca analiza termica a unei cladiri este inutila si nu reprezinta decat o cheltuiala in plus. Eu consider ca pentru elaborarea actelor notariale de V-C notarii sunt platiti mult prea mult in comparatie cu munca necesara elborarii unor asemenea acte.


Pentru a te implica în discuţie trebuie sa intri în contul tău.

Ai cont? Intră în cont pentru a comenta. Nu ai cont? Înregistrează-te (gratuit).

Etichete articol

335/2010

372/2005

AAEC

auditori energetici

certificat energetic

UNNPR

Alte articole de acelaşi autor

Unde gresesc notarii in privinta legii 372/2005