Skip Navigation LinksPrima pagină»Articole Specialişti Imobiliare»Cat mai costa construirea unei case pe cont propriu

Cat mai costa construirea unei case pe cont propriu


Studiu periodic al evolutiei preturilor de constructie pentru locuinte individuale.


de Eugen-Gabriel Tomescu la categoria Preţuri / Evaluare


Publicat la 06.07.2010 | 22773 vizualizări | 3 comentarii


nota

7,6

8 voturi

Cat mai costa construirea unei case pe cont propriu

preluare dupa Liviu Florea, Sorina Negrila, 25 Martie 2010

Wall-Street a realizat o analiza cu costurile de constructie a unei case, in functie de tehnologia utilizata, folosind serviciile unei firme specializate. 
Citeste patru scenarii posibile pentru constructia unei locuinte pe timp de criza.

Casa de 200 mp "la rosu"- 56.000 de euro

Constructia unei case in regie proprie in Bucuresti poate costa 56.000 de euro (teren 400 mp + locuinta “la rosu” cu o suprafata de 200 mp construiti), in functie de materialul folosit si de zona in care este achizitionat terenul.

Printre cele mai ieftine terenuri din Bucuresti sunt cele din zona Soseaua Alexandriei, in cartierul Haliu gasindu-se loturi de 300-500 mp, cu utilitati, la preturi de 70-110 eur/mp. O varianta o reprezinta si casele “la rosu” (fara finisaje), pentru care se cere un pret de 65.000-95.000 de euro.

In functie de materialul principal de constructie al casei (lemn, BCA, caramida, metal sau beton armat monolit), pretul de constructie/mp porneste de la 130-150 de euro, potrivit informatiilor prezente pe site-urile firmelor de profil centralizate de Wall-Street.

Pe de alta parte, constructia unei case “la cheie” (structura, utilitati, finisaje) costa 400-600 de euro/mp. Cele mai ridicate preturi sunt cele ale caselor construite din beton armat monolit, in vreme ce variantele mai ieftine sunt locuintele cu structura metalica sau din lemn masiv.

Cititi in continuare care sunt avantajele si pretul de constructie al unei case din BCA, caramida, lemn, structura metalica si beton monolit armat. 


Casa de BCA si caramida

Caramida si betonul celular autoclavizat (BCA) sunt cele mai intalnite materiale de constructii de pe piata romaneasca atunci cand vine vorba de constructia unei locuinte.

Casele din caramida sau BCA au o durata de viata mai mare comparativ cu locuintele construite cu alte materiale de constructii si prezinta o siguranta sporita in ceea ce priveste structura de rezistenta. De asemenea, casele din caramida sau BCA au avantajul de a izola fonic mult mai bine decat cele din lemn, de exemplu.

Dezavantajele unei locuinte din BCA/caramida sunt date de confortul termic scazut, de costurile ridicate de constructie, precum si de perioada mai lunga de constructie.

Constructia unei case din caramida sau BCA costa 130-150 de euro/mp la rosu si poate ajunge la 500-550 de euro/mp la cheie, arata site-urile de specialitate consultate de Wall-Street.

Costul la rosu al casei este dat 70% de materiale de constructii si 30% de manopera. Intrucat costul materialelor reprezinta principalul element al costurilor, realizarea casei in regie proprie nu poate determina o scadere semnificativa a pretului final.

Totodata, proiectul casei se poate realiza la un cost de 10-25 de euro/mp.

In functie de rapiditatea de obtinere a autorizatiilor de constructie, ridicarea unei case cu o suprafata de 150 mp se poate finaliza in 3-6 luni.


Casa de lemn

Pretul unei case din lemn masiv este de circa 350-400 de euro/mp (fara TVA), potrivit

specialistilor.

In functie de constructor, ridicarea structurii (casa la rosu) dureaza 1-2 saptamani, in vreme ce beneficiarii se pot muta in locuinta dupa 2-2,5 luni.

“Cele mai importante avantaje ale unei case din lemn sunt rapiditatea de constructie (max 2 luni fabricare panouri pe linie+montaj, in medie 1 luna) si confortul termic. O casa cu structura de lemn este mult mai calduroasa iarna, iar vara este racoroasa. De asemenea, un alt avantaj pe care il are o casa din lemn este rezistenta la cutremure, datorita elasticitatii materialelor de constructii”, spune reprezentantul unei firme din Constanta, specializata in constructia de case din lemn.

Pe de alta parte, marele dezavantaj al unei case din lemn este rezistenta foarte slaba la foc, in ciuda materialelor ignifuge cu care se trateaza materia prima.

“Un alt minus al casei din lemn este durata de viata mai mica in raport cu o casa clasica, din BCA sau caramida. In medie, o casa din lemn rezista 50-100 de ani, fata de 200 de ani in cazul unei locuinte din BCA sau beton. In Germania exista insa case din lemn care au o vechime de peste 1.000 de ani”, mentioneaza reprezentantul firmei de constructii.

Cei interesati sa-si faca finisajele pe cont propriu ar trebui sa stie ca pretul unei case din lemn la rosu (structura + manopera) este de circa 150 de euro/mp.

De asemenea, realizarea proiectului unei case de lemn costa 10-14 euro/mp. 


Casa pe structura metalica

Un concept introdus doar de cativa ani pe piata locala, casele pe structura metalica reprezinta o solutie mai ieftina la unitatile locative construite din materiale ca BCA sau caramida.

Pretul unei case la rosu este 150-230 de euro/mp, in vreme ce constructia la cheie poate sa ajunga la 450 de euro/mp.

Compania ArcelorMittal Construction (AMC) Romania, divizia producatoare de materiale de constructii a grupului Arcelor Mittal, a lansat anul trecut pe piata locala o casa pe structura metalica, al carei pret la cheie este de 400 euro/mp.

Durata de constructie a unei astfel de locuinte este de circa opt saptamani.

Avantajele unei case pe structura metalica sunt viteza ridicata de constructie si costurile mai reduse de intretinere datorita izolatiei.

In schimb, principalele dezavantaje sunt durata redusa de viata (100 de ani), izolarea fonica redusa, precum si riscul pe care il prezinta in cazul unui incendiu. 


Casa din beton armat monolit

Principalul avantaj al construirii unei case din beton monolit armat este viteza de executie, datorita suprafetelor mari ale materialelor de constructii. O casa la cheie poate fi gata in 3-4 luni.

De asemenea, spre deosebire de locuintele din structura metalica sau lemn, durata de viata a unei case din beton monolit este mai mare. Totodata, o casa din beton monolit prezinta o siguranta sporita la foc, cutremure sau inundatii.

Pe de alta parte, costul unei case din beton monolit armat este destul de ridicat, pretul fiind de 250-300 de euro/mp la rosu si de 550-650 de euro/mp la cheie. 


Cat mai costa terenurile din Bucuresti

Terenurile din Bucuresti cu suprafete cuprinse intre 600-900 mp si parametri urbanistici buni, respectiv POT (Procent de Ocupare) si CUT (Coeficient de Utilizare) maxim, au in prezent preturi cu pana la 30% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut, afirma Iulian Fechita, coordonatorul departamentului de terenuri al companiei de consultanta imobiliara Euroest.

Loturile de teren din zona Baneasa, amplasate in apropiere de DN 1, in spatele benzinariei Mol, cu suprafete de 250-600 mp, au preturi cuprinse intre 150 si 180 euro/mp. Pentru terenurile stradale din zona Pipera, cu suprafete de 350-450mp, preturile variaza intre 350-400 euro/mp, afirma Iulian Fechita.

Ceva mai scumpe sunt loturile de teren din zona Vatra Luminoasa, unde pentru suprafetele cuprinse intre 250-450 mp se cere un pret de 450-650 euro/mp. Preturile urca si mai mult in zona Iancu Nicolae, unde loturi cu suprafete cuprinse intre 300 si 400 mp se vand cu 600-800 euro/mp.

“Terenurile mari, desi au caracteristici bune, au inregistrat cea mai mare scadere, in unele cazuri chiar de 60%. De exemplu, terenul de la Fabrica Timpuri Noi, cu suprafata de 50.000 mp, un POT de 60% si CUT de 4,5 era scos anul trecut la vanzare pentru 1.000-1.100 euro/mp, iar in prezent nu isi gaseste cumparator nici pentru 500 euro/mp”, mai spune consultantul Euroest. 


Carmen Botez

Carmen Botez arhitect, evaluator imobiliar, auditor energetic (021 6673739) | 7 iulie 2010 12:41

Este foare corect si foarte adevarat ceea ce spune colegul meu in analiza facuta. Confirm si subscriu.

Emil Valeanu

Emil Valeanu Auditor energetic, RTE, expert tehnic Argisol RO | 8 iulie 2010 11:48

In principiu afirmatiile facute sunt corecte, dar prezentarea de ansamblu este putin deficitara si invalmasita. Fara sa dau detalii, imi permit sa sintetizez si sa completez materialul, desi cunosc putin piata Bucurestiului.

Astazi o proiectare completa este estimata intre limitele a 10-15 E/mp + taxele de autorizare, si cuprinde de regula : ridicare Topo, studiu Geo, documentatie Urbanism, avize, PUD, documentatie PT, si nu difera mult functie de materialul din care se construieste casa. Probabil ca in Bucuresti acest pret poate ajunge si la 18 - 20 E/mp

Pretul terenului a scazut extrem de mult in ultima vreme - si mie personal mi se pare corect acest lucru (era anormal ca 1 mp teren sa coste cat 1 mp casa - acesta este unul din motivele pentru care piata imobiliara a cazut, lacomia unora si prostia altora neputand fi sustinuta financiar ) si sa fiu foarte sincer nu l-as amesteca cu pretul de executie al casei. Nu au nici o legatura. Pozitia locatiei nu poate influenta decat costul transportului. Ca valoare am vazut banner mare cu teren de vanzare la 12,5 E/mp in Ciolpani, Jilava sau Voluntari.

Manopera aferenta executiei la rosu este cuprinsa intre limitele a 18 - 25 - 28 E/mp si este cu 20%-25% mai mare daca executi casa cu firma de constructii ( 12-15% indirecte, 8-10% beneficiu). Ai avantajul ca in timp, daca contractul este bine facut, ai pe cine trage la raspundere in caz de necaz.

Case de lemn
Este adevarat sunt case de lemn - putine la numar si care fac exceptie de la regula - care au venerabila varsta de 100 de ani. Personal as dori ca astazi sa uscam si sa prelucram lemnul ca si acum 100 de ani si sa avem si acei meseriasi care stiau sa execute o casa, o biserica fara scoabe si cuie - numai din cepuri si chertari.

Casele de lemn au 4 dusmani redutabili: focul, apa, insectele si mucegaiul. In conditiile lemnului si a meseriasilor de azi acest tip de case pot avea o durata de viata de 25-35 de ani. Cost mediu executie la cheie cuprins intre limitele a 220-280 E/mp. Durata de executie 2,5-4 luni.

Case de caramida, BCA - sunt cele mai uzitate in executie. Au dezavantajul ca inglobeaza un volum foarte mare de manopera, sunt multe faze umede ceea ce limiteaza executia la 8 luni pe an, prezinta fenomenul de condens si mucegai, si chiar in conditiile unui termosistem de 15 cm, nu reusesti sa-l executi decat in clasa energetica ,, B,,. Fiind o structura discontinua, rigidizata doar cu stalpisori si centuri - se comporta prost la actiuni seismice mai intense. Cost estimat la rosu 180-220 E/mp respectiv de 380-420 la cheie cu un finisaj mediu. Durata de executie 8-12 luni.

Casele din metal - dupa parerea mea personala le-as clasifica  in categoria ,, container,, si le-as denumii ,, baraci,, Poate este si un pic de prejudecata in modul meu de gandire, dar au probleme deosebite de izolatii, punti termice, fiind extrem de expuse la coroziune in zonele ascunse ale structurii. O alta problema este faptul ca dilatarile si contractiile nu sunt stapanite ca detalii de executie, generand fisurarea in timp a materialelor de finisaj si incarcarea cu eforturi suplimentare - de semne diferite- a nodurilor structurii de rezistenta.  Sunt case ieftine, de o singura generatie, care se pot executa in 1-2 luni la un pret de cost de 280-380 E/mp.

Case din beton armat monolit - banuiesc ca discutam despre diafragme de beton turnate in cofraje din polistiren extrudat - neopor - lucru care nu rezulta din articol. Daca da, avantajele acestui sistem ( ARGISOL )  le gasiti pe acest site descrise cu lux de amanunte. Manopera de excutie in sistem este de 8-10 E/mp, cost la rosu 220-250 E/mp , cost la cheie cu un finisaj mediu estimat la 400-420 E/mp. Durata de executie la rosu 10-12 zile, iar la cheie 2,5-3,5 luni. Afirmatiile mele sunt sustinute prin prezentarea detailata a unei case tip Argisol cu desfasuratorul de costuri aferent. 

Cristian Popescu - Ialomita arhitect, consultant imobiliar, auditor energetic, urbanist | 9 septembrie 2011 14:01

In articolul principal sunt multe confuzii si informatii incomplete sau "dupa ureche".
Este pacat ca inducem in eroare cititorii .

Un singur exemplu -  O casa se defineste constructiv prin tipul de structura de rezistenta si materialele folosite la inchideri (zidarii exterioare, compartimentari, acoperis - invelitoare, etc).
- "Case de caramida sau BCA " - trebuie definite corect ca fiind - -  Casele cu structura portanta din caramida (care este de mai multe feluri...) sau BCA - si care au obligatoriu fundatii,  samburi , centuri , mai mult ca sigur plansee din beton armat.
- Casa cu structura de beton armat monolit - are un "schelet  de rezistenta" din beton armat (fundatii, stalpi, diafragme, grinzi, plansee, etc) - iar zidurile propriuzise - sunt neportante - asigura numai separarea de mediu exterior si compartimentarea interioara.
- Casele cu structura metalica - sunt raspandite in tari ca SUA, mai rar pe la noi , fiindca necesita un grad de prefabricare si o executie mai profesionala. Inchiderile, peretii, compartimentarile sunt ca si la casele cu structura din b.a. diferite si nu sunt portante . Oricum, fundatiile sunt tot din beton (armat?)
- Sistemul "Argisol" , asa cum arata si Dl. Valeanu , este ceva diferit ...

Dl  Valeanu a incercat, cu profesionalism si cu bun simt, sa puna putina ordine in incalceala initiala.....


Pentru a te implica în discuţie trebuie sa intri în contul tău.

Ai cont? Intră în cont pentru a comenta. Nu ai cont? Înregistrează-te (gratuit).

Etichete articol

analiza

constructie

locuinta

pret

Alte articole de acelaşi autor

CONSTRUIESTE CU UN ARHITECT