Skip Navigation LinksPrima pagină»Articole Specialişti Imobiliare»Noua Directiva Privind Performanta Energetica a Cladirilor
Dr. Ing. Radu Polizu

Dr. Ing. Radu Polizu

auditor energetic gr1 C+I


Noua Directiva Privind Performanta Energetica a Cladirilor


Autorul, anuntand adoptarea de catre Parlamentul European si Consiliul Europei in data de 18.05.2010 a Directivei privind Performanta energetica a cladirilor (EPBD Recast) si atentioneaza Dezvoltatorii si Autoritatile Publice Locale asupra calendarului de introducere in CE a constructiilor de tipul "Net Zero Energy Building-Nearly" .


de Dr. Ing. Radu Polizu la categoria Energie Verde


Publicat la 25.05.2010 | 3529 vizualizări | 1 comentarii


nota

8,7

3 voturi

Odată cu adoptarea de către Parlamentul European şi Consiliul Europei a Directivei privind Performanţa Energetică a Clădirilor Recast (CORECTATĂ), Europa trece înaintea Statelor Unite ale Americii şi hotarăşte aplicarea unui program ambiţios de construcţie a clădirilor din spaţiul EU de tipul “NET ZERO ENERGY BUILDING – Nearly-” adică aproape consum zero. Ce înseamnă acest lucru?

O clădire “ NET ZERO ENERGY “ înseamnă o clădire unde, ca rezultat al unui nivel foarte ridicat al eficienţei energetice a clădirii, consumul anual total de energie primară este egal sau mai mic decât producţia de energie din surse regenerabile de energie.
 
Aşadar, începând cu finalul celui de al doilea deceniu din secolul XXI (01.01.2019 pentru toate clădirile publice noi şi cu 31.12.2020 pentru toate clădirile, indiferent de destinaţie), energia primară generată pe locaţia fiecărei clădiri (prin utilizarea surselor de energie regenerabilă) trebuie să fie mai mare decât consumul de energie primară folosit de către clădire din surse de energie fosilă (combustibili fosili, energie electrică, termoficare urbană etc ). Mai precis, toate clădirile noi vor fi producătoare de energie primară, iar nivelul producţiei trebuie să fie superior consumului de la reţea ( gaz, energie electrică sau energie termică din surse de energie fosilă).

Deşi România nu a aplicat decât foarte timid Legea 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor şi acolo unde a aplicat-o, a fost aplicată greşit (fără să o exprime în energie primară) şi NU are încă o lege de promovare a surselor regenerabile de energie ( RES DIRECTIVE 2009/28/CE din 06.04.2009) se poate totuşi mândri, graţie iniţiativei private, cu multe aplicaţii la nivel “ macro”, pe clădiri comerciale şi NU numai unde ca urmare a utilizării extensive a pompelor de căldură cu sursă mediul ambiant ( aerul, apa şi pământul), bilanţul : “ Energie Primară din sursă regenerabilă – Energie Primară din surse neregenerabile > Zero”.

Aceste aplicaţii foarte reuşite recunoscute de specialiştii europeni din domeniu, coroborate cu investiţiile private în parcurile eoliene dobrogene, care vizează creşterea ponderii energiei regenerabile în energie electrică produsă în România ( scăderea factorului de conversie a energiei electrice în energie primară la consumatorul final- Directiva 2006/32/CE) sunt de natură  a încuraja “dezvoltatorii” în abordarea construcţiilor de tipul „NET ZERO ENERGY” .

Astfel de clădiri „verzi” sunt sprijinite prin fonduri structurale în toată Europa, cu excepţia României, unde MEC aşteaptă încă ca „cineva” de la Bruxelles să-i spună cum se aplică Anexa VII (referitoare la pompele de căldură) din RES Directive. Sper că această “inerţie birocratică” să fie urgent înfrântă odată cu adoptarea EPBD Recast a cărui calendar este foarte dinamic, de natură a trage după el implementarea celorlalte două Directive europene de completare şi anume : RES Directive şi 2006/32/CE.

Calendarul este:
  • Asumarea Directivei prin Legi specifice în toate cele 27 ţări EU - 31.12.2010
  • Stabilirea măsurilor, a instrumentelor şi a volumului finanţelor cerute Comisiei Europene de către ţările membre: anul 2011
  • Anul implementării planului financiar de sprijin acordat SECTORULUI CONSTRUCŢIILOR – Anul 2013.
Până în 2013 , Dezvoltatorii şi Autorităţile Publice Locale trebuie să exerseze utilizarea surselor regenerabile de energie prin construcţii de referinţă, realizate cu fonduri structurale gestionate de către MEC, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului sau de către Ministerul Mediului.
 
Dr. Ing. RADU POLIZU
Expert al Programului European Geotreinet
Auditor energetic gr I  C+I            
Vicepresedinte al Societatii Romane Geoexchange

Dr. Ing. Radu Polizu

Dr. Ing. Radu Polizu auditor energetic gr1 C+I | 17 iunie 2010 11:14

pentru cei interesati in angajamentele Romaniei in programul surselor regenerabile va informez ca MECMA a publicat pe site"PLANUL NATIONAL DE ACTIUNE"cerut de DIRECTIVA2009/28/CE:2009;are 184 de pagini si se supune dezbaterii publice timp de 7 zile .;ROG cititila pag.61 AUTORIZAREA INSTALATORILOR iar la pag.80 PROIECTELEcontractate pe axa prioritara 4 din fonduri EU;sunt lucruri de dezbatut.


Pentru a te implica în discuţie trebuie sa intri în contul tău.

Ai cont? Intră în cont pentru a comenta. Nu ai cont? Înregistrează-te (gratuit).