Skip Navigation LinksHome»Articles»Performanta Energetica a Cladirilor: Situatia Directivei 201...
Dr. Ing. Radu Polizu

Dr. Ing. Radu Polizu

auditor energetic gr1 C+I


Performanta Energetica a Cladirilor: Situatia Directivei 2010/31/EC


In legatura cu Legea 372/2005 si Directiva 2010/31/EC lucrurile sunt foarte grave


by Dr. Ing. Radu Polizu in category Sustainability / Energy


Published on 3/5/2013 | 3143 readers | 0 comments


rating

?

0 ratings

Stimati colegi,in legatura cu Legea 372/2005 si Directiva 2010/31/EC lucrurile sunt foarte grave daca tinem seama de urmatoarele realitati:

  • Conform art.29 EPBD recast :Directiva 2002/91/EC s-a abrogat la 1 FEBRUARIE 2012.Prin consecinta,Legea 372/2005,traducere “mot a mot” a Directivei cu pricina, este caduc.
  • Conform art.28 EPBD recast: Romania trebuia sa transpuna in ACTE CU PUTERE DE LEGE si ACTE ADMINISTRATIVE Directiva 2010/31/EC pana la 9 iulie 2012.

Intrucat nu a facut-o are obligatia sa respecte textul Directivei si sa aplice,conform art.28 ,cel putin urmatoarele ARTICOLE obligatorii:

Art.2:Definitii

Art3:Adaptarea metodologiei de calcul a PEC conf Anexa I.Citez pct.2 Anexa I:PECse exprima clar si include un indicator de performanta energetica si un indicator numeric al consumului de energie primara,pe baza factorilor de energie primara pentru fiecare vector energetic,care se poate baza pe mediile ponderate anuale DE LA NIVEL NATIONAL sau REGIONAL Metodologia recast,pentru cladiri rezidentiale ,tine seama de I;R(AC);ACC;V fara ILUMINAT

Art9:Cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero. Subiectul a avut termen 30 iunie 2012 cand ,cu ocazia transmiterii primului Plan National in Domeniul Eficientei Energetice,Romania trebuia sa dea o definitie a unui indicator numeric exprimat in KWh/m2.an energie primara. Romania nu a transmis pozitia sa oficiala si Comisia a declansat infringement-ul.Guvernul,conform declaratiei din preambul,a aprobat in situatie de urgenta OUG 63/2012.Aceasta nu vorbeste nimic despre NZEB.(atentie,notiunea nZEB nu exista:exista numai nearly NZEB,NZEB fiind bisectoarea unui unghi de90grd care desparte 2 zone;nNZEB si Plus ZEB,asa ca PEC contine numai NZEB-vezi REHVA dec.2012)

Art.11:Certificatul de performanta energetica.Acesta trebuie sa cuprinda;Performanta Energetica a Cladirii,asa cum se cere in Anexa I+Valori de Referinta reprezentand Cerinta Minima de PE. Extrem de important;Punctul(7):Pentru cladiri rezidentiale unifamiliare,Certificatul se poate baza pe evaluarea unei alte cladiri reprezentative,similare dpdv al proiectarii,dimensiunilor si PE de catre Expertul care elibereaza CPE. Valabilitatea CPE este de 10 ani.

Art.12:Eliberarea CPE. Este obligatorie:pentru cladiri la constructie;la vanzare;la inchiriere Pentru AUTORITATI PUBLICE CPE este obligatoriu pentru toate cladirile peste 500 m2 iar de la 9 iulie 2015 pentru min 250 m2.

Art.13:Afisarea CPE. Obligatorie pentru AUTORITATILE PUBLICE intr-un loc vizibil pentru public.

Art.17:Experti independenti,Romania are peste 1300 scoliti dupa legea 372/2005 si Metodologia Mc 001/2006,ambele inafara cerintei Art.3

Art.18;Sistem de control independent.Obligatoriu pentru controlul CPE si al  Rapoartelor de Inspectie.Actualmente Auditorii Energetici pentru Cladiri sunt unici responsabili pentru ceea ce prescriu.Dupa EPBD recast este incorect.

Art.20:Informare. SITE-ul MDRAP-PEC este obligat sa comunice aceasta stare de fapt.Pana acum nu a facut-o.

Art.27:Sanctiuni.Romania trebuia sa trimita CE,pana la 1 Ianuarie 2013 sanctiunile aplicabile in cazul incalcarii dispozitiilor de mai sus.

In aceasi situatie se gasesc si cladirile AUTORITATILOR PUBLICE care,de la 9 Ianuarie 2013 respecta obligatoriu,fie ca exista sau nu reglementari legislative interne,urmatoarele articole ale Directivei 2010/31/EC:

Art.4:Stabilirea cerintelor minime de performanta energetica.  Se vor corela obligatoriu cu Nivelurile optime dpdv al Costurilor.Romania are stabilite oficial numai  costuri optimale pentru reabilitarea cladirilor de locuit.Revizie obligatorie la fiecare 5 ani.

Art.5:Calculul nivelurilor optime dpdv al costurilor cerintelor minime de PE

Art.6:Cladiri noi. Obligatoriu Studiul de Fezabilitate TehnicaEconomica si de Mediu inainte de inceperea lucrarilor de constructii,luand in consideratie:sisteme descentralizate de energie bazate pe surse regenerabile de energie;cogenerarea;sisteme de incalzire si racire centralizate sau de bloc;pompe de caldura.

Art.7:Cladiri existente.

Art.8:Sistemele tehnice ale cladirilor. Sunt necesare cerinte minime pentru sistemele tehnice ale cladirilor noi si existente,separat pentru:sist.de incalzire;sist de racire;sist.ACC;SISTEMELE DE VENTILATIE (numai daca sunt DE MARI DIMENSIUNI)

Art. 14;Inspectia sistemelor de incalzire.

Art.15:Inspectia sistemelor de climatizare

Art.16:Rapoarte de inspectie


This article has not yet been discussed.


To participate in the discussion you need to sign-in to your account.

Are you a member? Sign-in to leave a comment. Not a member? Join (free).